Recept Lagom 
                                                 Billigt, Gott & Smått till Vardag & Fest !

Blandat

Kycklingröra (räcker till mer än dessa 4 piroger)  Ugn: 225 grader

Kycklingfilé 1 st i små bitar, stekta och kryddade
Morot halv grovt riven 
Lök 3/4 hackad
Vitlöksklyfta halv pressad
Buljongtärning höns 1/4 
Kantarellost bredbar halv liten burk 
Kantarellfond 1-2 msk
Champinjonstuvning 1-2 dl

Fräs riven morot, hackad lök, pressad vitlök och kyckling i en kastrull med olja. Tillsätt sen lite buljongtärning, kantarellfond, kantarellost och champinjonstuvningen. Smaka av och tillsätt maizena såsredning om den inte blir tillräckligt tjock.

Pirogdeg

2 dl vetemjöl eller 1,5 dl vetemjöl + 0,5 dl grahamsmjöl
40 g margarin
2-3 msk vatten

Äggvita 1 st till pensling

Finfördela margarin i mjölet till en grynig massa. Tillsätt vattnet och arbeta snabbt ihop till en deg. Låt gärna degen vila ca 30 min.

Dela degen i 4 lika stora delar. Kavla ut var och en till en tunn oval platta. Lägg på fyllning och vik över ena änden till ett tätt paket. Kläm till kanten ordentligt.

Lägg på lätt mjölad pappersklädd plåt. Pensla med äggvita, gärna ett par gånger, och grädda i 225 graders ugn i ca 15 min.

Risotto m Falska "Lövbiffar"

Avorioris 2 dl
Buljong 4,5 dl
(1 grönsakstärning, 2 msk kantarellfond)
Vin vitt 1 dl
Charlottenlök 1 st fint hackad          
Prästost lagrad 1 dl (parmesan)                                  
Vitlöksklyfta 1 st tunt skivad                     
Paprika röd 1/4 del grovhackad                  
Champinjoner 4-5 st små i bitar                            
Purjolök det gröna 1 dl strimlad                
Persilja 1-2 tsk
Basilika 1-2 tsk fryst
Parmesanost i strö vid servering

Fräs vitlök, paprika, svamp, purjolök (spar lite till servering) & persilja i smör. Ta upp & lägg på vänt.

Bryn charlottenlök & lite tunt skivad vitlök i ca 2 msk smör i en kastrull. Låt fräsa till löken mjuknar, tillsätt riset & låt detta fräsa 2-3 min så riset blir lite blankt. Tillsätt vin & rör om. Späd nu med buljongen & rör om och gör detta i omgångar. Totalt ca 20 min.

Svag värme & späd lite, till straxt ovanför riset, varje gång riset sugit upp vätskan. Passa så det inte blir för hett i botten. Rör och känn. 

I mitten av spädningarna tillsätts lite fryst Basilika som får koka med.

Smaka av riset då & då för att känna om det börjar bli färdigt. Det ska vara lite, lite tuggmotstånd kvar, passa så buljongen räcker hela vägen.

När det börjar bli färdigt tillsätts champinjonröran & persiljan. Rör runt så det blandar sig & blir varmt.

Tillsätt osten, (jag valde lagrad prästost som även kan fungera på frukostmackan, men har man råd, så tar man självklart parmesan eller annan smakrik ost). Rör om och smaka av.

 

När riset börjar bli klart så tas också “falska lövbiffar” fram direkt ur frysen & tar bort plasten.

Stek dessa i varm stekpanna med smör. Krydda först när första sidan steks, vänd & krydda nästa. Dem ska få lite färg, men stek inte för länge. Det går ganska fort.

 

Lägg upp allt på tallrik & strö över parmesan i strö form.

Tonfiskröra till smörgåspålägg.

1 liten burk tonfisk (3-pack)
1/4 lök
1/4 äpple
ca 2 msk majonnäs lätt kavli
ca 1-2 msk fil eller fraiche
citronpeppar
salt

Här använder jag min mixer igen med tillhörande skål med knivarna i. Äpple och lök mixas lite snabbt, inte till för små bitar och inte länge för då blir löken besk.

Lägg i tonfisk och dra runt knivarna bara ngt varv för att blanda. 

Tillsätt sen kryddor, majonnäs och fraiche eller fil och ni kan självklart ta mer fil och mindre majonnäs om ni vill, men då kanske man kan ta i en gnutta senap för att smaksätta lite extra.

Blanda ytterligare ngt snabbt varv med mixern och lyft sen ut knivarna och rör med gaffel och smaksätt till önskad smak och konsistens. Klart.

Till smörgås och smörgåstårtefyllning blir det supergott om det får dra ett tag i kylskåp.

Men själv äter jag detta ofta som pålägg till mina smörgåsar för då tar jag bort smöret på mackan, vilket jag annars aldrig gör. :-)