Recept Lagom 
                                                 Billigt, Gott & Smått till Vardag & Fest !

Bröd

Lätta smörgåsbullar. ca 8 st       Ugn: 175 grader

1-2 msk sirap
0,5 tsk salt
1,25 dl kokande vatten
1,25 dl kall lättmjölk
knappt 1 msk torrjäst (andra hälften till saffransbullar t ex)
ca 7 dl vetemjöl 

Sätt på vatten i en vattenkokare.

Lägg sirap och salt i en bunke/skål.

Häll upp mjöl i ett mått och tillsätt torrjästen däri.

Mät upp lättmjölk 1,25 dl och häll i skålen. Ta sen kokande vatten 1,25 dl och tillsätt i skålen.

Häll mjölet med jästen i skålen och vispa direkt tills du tycker degen känns smidig och tenderar att släppa från kanten.

Låt jäsa ca 30 min.

Ta upp degen och knåda den lite och dela i 8 bitar eller efter eget tycke. Knåda till avlånga bitar.

Lägg på plåt med lätt mjölat bakplåtspapper och låt jäsa ytterligare 20-30 min.

Grädda i 175 gr ca 10-15 min. Allt beroende på storleken.

Pensla dem med vatten och låt svalna på galler under duk.

 

Morotslimpa 2 st              Ugn: 175 gr 

2 dl mjölk
3 dl vatten
0,5 dl olja
1,5 dl fint riven morot (ca 1 stor)
1-1,5 dl havregryn
0,5 dl sirap
1 tsk grönsaksbuljong pulver
1 msk salt
1 pkt torrjäst
ca 12 dl vetemjöl

Värm mjölk, vatten & olja till lite varmare än fingervarmt.

Lägg undertiden sirap, salt, grönsaksbuljong, havregryn och riven morot i en stor skål.

Häll vätskan i skålen blanda runt och tillsätt ca 10 dl vetemjöl och häll torrjästen på mjölet och blanda sen snabbt runt med elvisp. Kör tills degen känns ok och visar tendens till att släppa kanterna. Fyll på med mjöl om den är för kletig.

Låt jäsa i bunken under duk ca 20 min. 

Ta upp och knåda lätt och dela i 2 delar. Lägg varje del i smörad brödform och låt jäsa under duk ytterligare ca 30 min.

Grädda i 175 graders ugn ca 20-30 min.

Låt svalna på galler under duk.

  

 

Skärbrädan som brödet ligger på är gjort av ändträ som förlänger hållbarheten på brädan och knivarna. Handgjord. För att få veta mer så klicka på länken: Shop klicka på Köksredskap så kommer dessa brädor upp. 

 

Kärlekens Limpa

Ugn: 175 g 

Rågsikt 1 L
Vetemjöl 3 dl
Torrjäst/färsk jäst 1 pkt 
Brödsirap 0,5 dl              
Farinsocker 1 dl
Olja 0,5 dl
Salt 1 tsk
Colloritsoya 1-2 tsk               
Filmjölk 1 dl
Vatten 2 dl
Mjölk 2 dl

Värm vatten & mjölk till gradtal som står på jästpkt. Blanda allt i en skål, lägg jäst i mjölet om torrjäst används. Häll i detta, vispa nga minuter m elvisp. Jäs 20 min under bakduk.

Ta upp & knåda ut luft. Forma till limpa & låt jäsa på plåt, på bakplåtspapper under duk 20 min. Grädda ca 30 min 175 gr. Pensla med vatten. Låt svalna i bakduk.

Tekakor ca 14 st (hamburgerbröd) Ugn: 200 gr
1 dl olja
2 msk sirap eller honung
5 dl vatten
50 g torr jäst (fungerar med annan också)
2 tsk salt
1,5 dl havregryn 
ca 12 dl (1,2 liter) vetemjöl

 

Lägg sirap el honung & salt i en stor skål. 

 

Värm vatten, olja & havregryn i en kastrull till den temp som står på jäst paketet. 

 

Häll detta i skålen. Mät upp mjöl i ett litermått & häll torrjästen i denna.

 

Häll allt i skålen & vispa några minuter.

 

Låt jäsa under bakduk i skålen ca 20 min.

 

Ta upp på mjölat bakbord & knåda lite lätt. Dela i bitar efter tycke & smak. Vid 14-16 st kan de fungera till hamburgerbröd också.

Låt jäsa på plåt ytterligare ca 20 min. Grädda 10-15 min i 200 gr vanlig ugn. Alt 175 gr i varmluftsugn.

Pensla dem uttagna bröden med vatten & låt svalna under bakduk på galler.

Varierat brödbak.

På 5 dl degvätska och ett paket jäst inkl ingredienser nedanför fick jag ut 1 limpa, 4 tekakor och 3 stekpannebröd. En bra variation för ett litet hushåll.

Ugn: 175 gr

4 dl vatten
3 msk olja
2 tsk salt
2 msk brödsirap
2 msk farinsocker 
1 msk brödkryddor
1 dl havregryn
1 dl filmjölk
1 pkt torrjäst
3 dl rågsikt
ca 9 dl vetemjöl

Blanda allt i en kastrull utom jäst, fil och mjöl. Värm innehållet i kastrullen till temp. på jästpaketet beroende på om torrjäst eller färsk jäst används. Häll detta i skål och tillsätt fil, mjöl och torrjäst. (Vid färsk jäst läggs den i tidigare och löses upp i vätskan.) Vispa kraftigt några minuter och låt sen jäsa under bakduk i 40-50 min. 

Ta upp och knåda lite och lägg en del i brödform o lägg på bakduk för jäsning. Gör 4 tekakor och lägg på plåt för jäsning. Kavla sen ut 3 bitar till runda bitar ca 2-3 mm tjocka. Nagga med gaffel och stek i stekpanna utan fett. Nga min på varje sida. Brödet blir lättare när det blir klart. 

Grädda limpan ca 20 min och pensla med vatten när den tas ut och låt kallna med bakduk runt sig. Grädda tekakorna ca 7-10 min och pensla dessa också med vatten när dessa kommer ut ur ugnen. Låt vila under bakduk på galler med stekpannebrödet.