Recept Lagom 
                                                 Billigt, Gott & Smått till Vardag & Fest !

Dessert/Efterrätt

Ananaspaj ca 4-6 port     Ugn: 175 gr

Pajdeg

Smör/margarin ca 75 g
Socker 0,5 dl
Vetemjöl 1,5 dl
Bakpulver 0,5 tsk

Fyllning

Ägg litet 1 st
Fraiche 8 % 1 dl
Socker 0,5 dl
Vaniljsocker 0,5 tsk
Ananas krossad 1 liten burk ca 200 g

Häll ananasen i en sil och låt rinna av ordentligt. Blanda samman ingredienserna till pajskalet och tryck ut degen i en pajform. ca 15-20 cm i diameter.

Rör ihop ägg, fraiche, socker, vaniljsocker & blanda i den avrunna ananasen.

Häll fyllningen i pajformen och grädda i 175 grader i mitten av ugnen ca 40 min.

Servera ngt avsvalnad med glass eller grädde.

Fattiga riddare med hallonsylt & grädde 2-4 port

2 cm tjocka skivor “Bullar i brödform” eller annat vetebröd
1 ägg
1 dl vetemjöl
2 dl mjölk
lite salt
lite socker
ev vaniljsocker

Margarin till stekning

Kanel
Strösocker

Hallonsylt
Vispad grädde
Socker
Vaniljsocker

Vispa ihop ägg, vetemjöl, mjölk, salt & lite socker. Låt stå i ca 10 min.

Skär 2 cm tjocka skivor av brödet och låt dessa sen dra lite i äggsmeten ca 2 min.

Hetta upp en rejäl klick med smör/margarin och stek veteskivorna. Strö över lite kanel och strösocker alternativt vänd skivorna i detta.

Servera med lite sylt och grädde eller annat gott.

Mjuk kaka med äppel- & kanelröra  Ugn: 175 grader

Äppelbitar 2 - 3 dl
Kanel 1 - 2 tsk
Rapsolja 1 msk
Sirap vit 1 msk (går att byta mot honung)

Ägg 2 st
Strösocker 1 dl
Rapsolja 1/2 dl
Vetemjöl 1 dl
Bakpulver 1/2 tsk
Vaniljsocker 1/2 tsk

Fräs äppelbitarna i olja. Rör ner sirap och kanel lite efter smak och tycke och mängd äppelbitar. Låt fräsa ihop lite.

Vispa ägg och socker pösigt. Blanda bakpulver och vaniljsocker med mjölet. Häll detta i äggsmeten och även oljan och rör om. 

Häll smeten i en smörad och bröad form. Fördela äppelröran över smeten och grädda i ugn på 175 grader ca 30 min. 

Servera med vaniljsås  Såser , något annat gott eller avnjut bara som den är till kaffet.




 

Äppelpaj med kokostäcke                    Ugn: 200 grader

100 g smör eller margarin
1,5 dl vetemjöl
1 dl havregryn
1 dl kokos
0,5 dl strösocker
0,5 tsk bakpulver
1 tsk vaniljsocker

2-3 äpplen i normalstorlek
ca 0,5 dl strösocker beroende på äppelsort, tycke och smak

Smält matfettet i en kastrull.

Blanda mjöl, havregryn, kokos, socker, bakpulver och vaniljsocker i en skål.

Skala och skiva äpplena i tärningar. Lägg i smörad form och strö lite socker över.

Tillsätt matfettet i skålen eller allt det andra i kastrullen och rör om. 

Fördela smuldegen över.

Grädda mitt i ugnen ca 20-30 min.

Egen vaniljsås hittar Ni på sidan:  Såser

Snabb Äppelpaj med Mixern

Lägg 50 g margarin, 1,5 dl mjöl, straxt under 0,5 dl strösocker, 1 tsk vaniljsocker och en liten nypa salt i skålen till mixerstaven med knivarna i. Sätt på locket.

Därefter skalar jag ett äpple och skär detta i bitar.

Tar fram en liten gratängform för två och smörar den med flytande margarin som jag smetar ut med pensel eller papper.

Lägger i äppelbitarna och sockrar lite för jag är mesig vad gäller syrliga saker. :-) Men nu tog jag faktiskt lite kanel på också trots att vi har så goda äpplen just nu.

Körde igång mixern med smulpajsingredienserna i och körde manuellt så det stannade lite då och då, för att jag upplever att det blir bättre när ingredienserna ramlar ner lite då och då i skålen, och inte hela tiden hålls igång uppe, om Ni förstår vad jag menar?

Detta går ju på nga sekunder bara och sen lägger jag smulröran över äpplena och ställer in i ugnen på 175-200 grader i ca 20-30 min.

Recept på egen snabb & lätt vaniljsås som också går att göra på Lättmjölk hittar Ni på sidan:  Såser