Recept Lagom 
                                                 Billigt, Gott & Smått till Vardag & Fest !

Fikabröd

 

Biskvibotten

Mandelmassa
Äggvita
Strösocker

Smörkräm

Smör/margarin
Florsocker
Äggula
Kanel
Konjac

Smält Choklad

Saffranslängd med mandelmassa   

Ugn: 200 grader

Jäst 25 g knappt 1 msk torrjäst 
Margarin 40 g
Lättmjölk 2,8 dl
Sötningsmedel 0,5 dl
Saffran 1 pkt
Xante päronkonjak 1 tsk
1 tsk strösocker
Ägg litet söndervispat
Youghurtkvarg päron/vanilj
Mjöl ca 7 dl

Fyllning

Margarin, strösocker, vaniljsocker & Riven mandelmassa ca 150 g

Smält margarinet i en kastrull. (Lägg saffran, en nypa socker & ev lite cognac i en mortel och mortla sönder saffranen) alternativt lägg saffranen i matfettet och låt detta fräsa med nga sekunder och tillsätt sen mjölken. Morteln, om den används, "sköljs" ur med mjölken så kommer all saffran med.

Mät upp mjölet i ett mått, men spar lite till utbakningen, och tillsätt torrjästen direkt i mjölet. Om färsk jäst används läggs detta i bunken som ska användas.

Lägg sötningsmedel i bunken och youghurtkvarg tillsätt sen mjölkblandningen. Vispa upp ägget och lägg i även detta och rör om. Arbeta in mjölet till en smidig och blank deg. Kan vara lite åt det lösare hållet. Låt jäsa i 30 min.

Ta upp degen på bakbordet och knåda till den lite och kavla sen ut en rektangulär platta ca 0,7 mm tjock och bred på margarin, strösocker och lite vaniljsocker efter tycke och smak. Riv mandelmassa direkt på med hjälp av ett rivjärn på grova sidan. Det är mycket gott!

Rulla sen ihop den från långsidan till en lång rulle alt till två kortare. Klipp flikar som läggs omväxlande till höger och vänster. Lägg den/dem på pappersklädd bakplåt. Låt jäsa i 30 min under bakduk.

Pensla med uppvispat ägg och strö på pärlsocker.

Grädda ca 20 min ca. Låt sen svalna på galler under duk.

 

Tårtbotten diameter max 28 cm                Ugn: 175 gr.

Ägg 3 st
Strösocker 3 dl (går att byta ut 2 dl mot sötningsmedel)
Vetemjöl 2 dl
Potatismjöl 1 dl
Bakpulver 2 tsk
Vaniljsocker 2 tsk
Rödbetsjuice 3/4 dl alt bara vatten.
Rött färgämne några droppar eller uteslut detta.
Flytande margarin 2-3 msk

Vispa socker och ägg poröst och tills det blir ljust.

Blanda allt mjöl, bakpulver & vaniljsocker i en skål och rör runt med gaffel. 

Tillsätt rödbetsjuice eller vatten och ev röd färg till äggsmeten.

Tillsätt även matfettet och till sist mjölblandningen till äggsmeten och blanda runt på låg hastighet till det precis har blandat sig.
Kör inte för länge
med vispen. 

Häll över i en smord och bröad runt form ej större än 28 cm.

Grädda i 175 gr straxt under mitten av ugnen. inte längst ner. ca 20-25 min eller tills den släpper lite runt kanten.

Ev kan man sänka gradtalet till 150 grader efter 15 min och låta stå inne lite längre.

Prova med sticka vid osäkerhet.

Den visade sig bli lite ljusare och mer åt det bruna hållet än röd. Men för mig gick det bra ändå.

 

 

Saffransbullar ca 25 st             Ugn: 250 gr

Jäst 25 g knappt 1 msk torrjäst
Margarin 40 g
Lättmjölk 2,8 dl
Sötningsmedel 0,5 dl
Saffran 1 pkt
Ägg litet söndervispat
Kesella 1-2 msk (kan uteslutas)
Mjöl ca 7 dl

Fyllning

Margarin, strösocker & vaniljsocker eller Margarin & Riven mandelmassa.

Smält margarinet i en kastrull. (Lägg saffran, en nypa socker & ev lite cognac i en mortel och mortla sönder saffranen) alternativt lägg saffranen i matfettet och låt detta fräsa med nga sekunder och tillsätt sen mjölken. Morteln, om den används, "sköljs" ur med mjölken så kommer all saffran med.

Mät upp mjölet i ett mått, men spar lite till utbakningen, och tillsätt torrjästen direkt i mjölet. Om färsk jäst används läggs detta i bunken som ska användas.

Lägg sötningsmedel i bunken och tillsätt sen mjölkblandningen. Vispa upp ägget och lägg i även detta och rör om. Arbeta in mjölet till en smidig och blank deg. Kan vara lite åt det lösare hållet. Låt jäsa i 30 min.

Ta upp degen på bakbordet och knåda till den lite och kavla sen ut en rektangulär platta ca 0,7 mm tjock och bred på margarin, strösocker och lite vaniljsocker efter tycke och smak. Man kan också bre på margarin/smör och riva mandelmassa på. Det är mycket gott!

Vik degen sen dubbel från långsida till långsida. Platta till något. Skär sedan remsor. ca 25 st. 1,5-2 cm breda.

Tvinna varje remsa och snurra den sen runt till en liten "knut" och lägg direkt på bakplåtsklädd plåt eller i bullpapper. Låt jäsa i 30 min under bakduk.

Pensla med uppvispat ägg och strö på pärlsocker.

Grädda 7-10 min ca. Låt sen svalna på galler under duk.

 

 

 

Bullar i en brödform             Ugn: 175-200 grader

Smör/margarin 60 g
Torrjäst nästan 1 msk
Mjölk 1,25 dl 
Ägg 1 st
Sirap 2 msk vit 
Vetemjöl ca 5 dl
Salt 0,5-1 krm

Mixer används med fördel till smeten.

Kanelsmet

Margarin ca 50 g
Strösocker 0,5 dl
Kanel 3-4 tsk (eller efter smak)

Smält fettet och tillsätt mjölken. Låt det bli lite varmare än fingervarmt.

Lägg sirap och salt i en bunke.

Häll upp mjölet i ett mått och tillsätt torrjästen där i.

Häll mjölkblandningen i bunken och därefter mjölet med jästen och ägget. Vispa till deg. Låt jästa ca 20-30 min.

Häll alla ingredienser till kanelsmeten i en mixer eller rör med gaffel ihop till en smet.

Ta upp degen och knåda ihop och dela i två delar.

14 bitar till formen och 2 till mig. :-)

Kavla eller tryck ut den ena i en smord mjölad rektangulär brödform. Bred på hälften av kanelsmeten.

Kavla ut den andra degbiten till en rektangulär platta ca 25×35 cm och bred på resten av kanelsmeten. Rulla ihop till en rulle från långsidan och skär 14 bitar.
Lägg dessa på degen med kanelsmeten i formen.

Låt jäsa ca 20-30 min igen.

Pensla med ägg och strö på pärlsocker. Grädda i 200 grader i 20 min. Alternativt 175 grader i 30 min. Själv sänkte jag temperaturen efter halva tiden när jag märkte att den mörknade lite fort. Prova dig fram.

Stjälp upp “bullen” på galler och låt svalna under duk.

Skär upp lagom tjocka bitar och njut.


Havrekaka med choklad & mandel. 5 st stora.     Ugn: 175 grader

1/2 dl havregryn
50 g margarin
1 ägg
0,75 dl socker
nästan 0,5 dl vetemjöl 
0,5-0,75 tsk bakpulver
1 tsk vaniljsocker
4 st blockchoklad bitar Hackade grovt
10 st sötmandlar Hackade mindre bitar

Lägg havregrynen i en skål. Smält matfett och häll detta över havregrynen. Låt svälla en stund.

Vispa ägg & socker pösigt. 

Blanda mjöl, bakpulver, vaniljsocker, hackad mandel och grovt hackad choklad. 

Rör ner äggblandningen & mjölblandningen till havregrynen och rör om.

Klicka ut smeten glest på bakplåtspapper eller på smord mjölad plåt. Jag fick ut 5 st stora.

Grädda i ca 10 min i 175 grader.

Jag tog en kniv och lossade försiktig alla innan dem fick svalna genom att skära mellan kakan och bakplåtspappret.

 

 

Muffins med choklad- & banansmak. 4 st stora.

1 ägg
1 dl strösocker
1 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
1,5 msk kakao
1 tsk vaniljsocker
0,5 dl vatten
0,5 banan
1 msk grädde
ca 6 bitar Fazer Ljus bakchoklad
(banan arom)

Lägg ägg och socker i en skål och vispa till det blir tjockt och ljust. 

Lägg mjöl, kakao, bakpulver, vaniljsocker i en djup tallrik och rör runt med gaffel till det har blandat sig väl.

Ta en till djuptallrik eller skål och mosa en halvbanan och grädde fint. Om man vill kan man tillsätta lite banan arom eller banan likör för mer banan smak.

Hacka chokladen i grova bitar och lägg dessa i mjölblandningen och rör runt. 

Häll nu vattnet först i ägg smeten och sen bananröran och sist mjölblandningen. Starta vispen på låg hastighet och rör runt bara så det precis blandar sig och stäng sen av. 

Häll upp smeten ganska omgående i 4 stora muffins formar och grädda mitt i ugnen på ca 175 grader i 15 min till eller från.

Ibland tillsätter jag olja eller matfett i smeten, men när jag har grädde i brukar jag ta bort det. Men har man matfett eller olja i blir det nog än mer saftigare.  Jag tycker att det blev helt ok ändå. :-) Så bra att jag måste gömma ngn så jag har en till fikat i morgon också. :-D

Banansockerkaka       Ugn: 175 gr

Ägg 3 st
Strösocker 3 dl
Vetemjöl 3 dl
Bakpulver 2,5 tsk
Vaniljsocker 3 dl
Banan 2 st
(Banan arom nga droppar)
Grädde 0,5 dl
Vatten 0,75 dl

Vispa ägg & socker vitt & pösigt. Blanda Mjöl, Bakpulver & Vaniljsocker i en skål & blanda med gaffel. Mosa bananerna med lite grädde.

Tillsätt alla ingredienser till äggen & blanda väl på låg hastighet bara kort.

Häll i smord & ströad form.

Grädda i mitten ca 20 min

Servera gärna med en klick grädde.


Chokladbollar m kokos

50 g smör/margarin
0,5 dl ca socker
1 tsk vaniljsocker
1,5 msk kakao
1,5 dl havregryn
1 msk starkt kaffe
(romessens)

kokosflingor

Blanda allt utom kokosflingor i mixerskål.

Mixa till slät smet.

Låt stå i kylen ett tag för att lättare kunna rulla sen.

Det blev 16 st.

8 till mig, 8 till honom. Helt lagom. :-)

Perssons överraskningskaka

1 ägg
1,25 dl socker
50-75 g smält smör
1,5 dl mjöl
0,5 dl kakao
1 tsk bakpulver
1 tsk vaniljsocker
0,5 dl mjölk

Glasyr/Topping

0,5-0,75 dl grädde
0,5 dl päronlikör (xante)
75 g choklad
1 tsk smör

Vispa ägg och socker vitt och pösigt. Blanda alla torra ingredienser i en skål och blanda runt med gaffel.

Smält margarin och låt svalna lite.

Tillsätt allt inkl mjölk till äggblandningen och vispa runt lite snabbt.

Häll detta i en smord liten form. Min är ca 20 x 8 cm.

Grädda på nedersta falsen i 175 grader ca 15-20 min.

Glasyren/Toppingen tillreds genom att grädden kokas upp i en liten kastrull och sen tillsätts likör, choklad och smör. När choklad och smör har smält är det klart.

Häll detta på den urtagna upp och ned vända kakan och låt det gottas in.