Recept Lagom 
                                                 Billigt, Gott & Smått till Vardag & Fest !

Gratänger

Gratinerad Tonfisklåda 3-4 port 

Tonfisk 1 brk
Ägg 3 st hårdkokta
Potatis kokt 3 st
Grädde 2 dl
Potatismjöl 2 tsk
Dill fryst 1-1,5 dl
Ost riven cheddar/mozarella

Sätt ugnen på 250 grader. Låt tonfisken rinna av. Skala potatisen och Äggen och skär dessa i skivor.

Vispa grädden. Tillsätt potatismjöl och dill. Snåla inte på dillen.

Lägg potatisen i en smord låg form. Lägg tonfisken ovanpå potatisen och äggen över detta.

Häll gräddblandningen över allt och sist riven ost.

Gratinera rätten i ca 10 min. Servera med grönsallad och bröd.

Tacogratäng med mos 3-4 port ca

Potatis 7 st
Purjolök 10 cm hackad 
Smör/Margarin 4 msk 
Mjölk (eller grädde) ca 0,5 dl beroende på potatisen
Ost riven ca 1 dl
Äggula 1 st
Salt
Vitpeppar

Färs starkt taco kryddad 1-2 dl (Till hela denna rätt ca 3/4 påse)
(Bacon stekt hackad) 0,75 dl
Grönsaker ta det ni har. Jag tog detta:
Paprika gul 1/4 Hackad i lagom stora bitar
Morot 1 st små tärningar
Broccoli 3-4 st blommor
Purjolök 10 cm hackad
Tomat Halv hackad
Vitlök halv klyfta
Majs 0,5 dl
Creme Fraiche (valfri sort) 1 dl
Grädde (valfri sort) 0,5 dl ca
Taco salsa 3/4 burk Medium

Hacka potatis i små tärningar eller tunna halverade skivor och hacka purjolök. Lägg detta i kokande saltat vatten.

Fräs ihop färs och bacon i en rymlig kastrull eller stekpanna och tillsätt alla grönsaker som får fräsa med en stund. Tillsätt sen creme fraiche, grädde och Salsa och låt det gotta ihop sig. Det ska vara ganska tjockt men ändå lite såsigt. 
Lägg detta i en smörad ugnform. 

Riv lite ost. När potatisen är klar häll av vattnet och låt det ånga av nga sekunder. Tillsätt smör/margarin. Lite mer än till vanligt mos. Krossa detta med elvispens vispar utan att den är igång först. Krydda med salt och vitpeppar och tillsätt mjölk eller grädde eller både ock. Vispa till fluffigt mos och tillsätt äggulan och osten och vispa runt lite till. Smaka av och lägg detta sen över tacoröran i gratängformen och grädda i ugnen ca 25-30 min på 200-225 gr. Lägre temperatur längre tid. Vill man ha mycket färg på moset så ta högre temp.

Känns lite som barnmat, men är gudomligt gott och lättätet.

Flygande Jakob á la mig

Ugn: 200 gr

Kycklingfilé 1 st
Bacon 1/2 pkt
Paprika 1/2
Champinjoner 4 st
Banan 1/2
Jordnötter 1/2 dl ca
Creme Fraiche 0,75 dl
Grädde 1,5 dl
Chilisås 0,5 dl 
Grillkrydda Knorr 1-2 tsk


Skär alla ingredienser i lagom stora bitar. Kyckling, bacon & champinjoner stekts. (Om inte rester används.) Blanda & varva alla ingredienser i en smord gratängform.

Häll Creme Fraiche & grädde i en skål, tillsätt chilisås & krydda.

Vispa tills det blir lite tjockt. Smaka av. Chili & kryddor blir starkare i ugnen sen.

Lägg över i formen, som ett täcke. Grädda i 200 gr. ca 20-30 min.

Servera till Basmati ris, eller annat ris.

Hoppas Du gillar min variant av Flygande Jakob.

Kasslergratäng                        Ugn: 200 gr

5 potatisar
ca 10 cm purjolök
5 skivor kassler 0,5-1 cm tjocka
3,5 dl Mjölk el grädde el båda
1-2 tsk grönsaksbuljong i pulver             
vitpeppar, svartpeppar & cayennepeppar    
ev ost till gratineringen
ev lite extra salt

Skala potatisen. Skär i tärningar el skivor.

Strimla purjolöken. Tärna kasslern & lägg allt i en kastrull. Krydda med valfria kryddor. Jag valde vitpeppar, grovmalen svartpeppar & cayennepeppar. Grönsaksbuljong i pulver för att göra den lite mustigare. Häll på vätskan & koka några minuter. Rör ofta. Det bränns lätt.

Håll koll på temperaturen, men det bör koka. Vid kokning i kastrull först kan man smaka av saltmängd. Kassler är salt, buljongen är salt, men potatisen drar åt sig mycket, så smaka av när det kokat lite. När det tjocknat, lägg över i en smord gratängform. Strö över lite ost & gratinera ca 30 min el till potatisen är klar.

Potatis- & Beagratäng m köttfärs Ugn: 200 g

Potatis ca 7 st
Stekt färs 250-300 g
Blå Band Torra såser Bearnaisesås (ej smör !)
(2 påsar + 3dl vatten)
1-2 dl vatten &/grädde
Salt & Pepparmix

Strimla potatisen. Stek färsen & finfördela lite.Krydda & salta. Gör såsen efter instruktioner på kartongen för 2 påsar, uteslut smör. Tillsätt extra vätska, som vatten och/eller grädde. Såsen ska inte var så tjock. Varva i en gratängform strimlad potatis & stekt färs. Krydda potatislagret med salt. Dessa drar åt sig en del.

Häll såsen över & in i ugnen. ca 30 min. Det ska bli lite färg, men potatisen måste bli klar. Ibland förkokar jag potatisstrimlorna ca 3 min i lättsaltat vatten innan jag blandar ihop allt. Ugnstiden minskar ngt. Klyftad tomat & apelsinjuice tycker jag är gott till.