Recept Lagom 
                                                 Billigt, Gott & Smått till Vardag & Fest !

Såser

 

 Vaniljsås på enkelt vis, 2 port.

Ta fram en pytteliten kastrull och knäck ett ägg i denna. Tillsätt 1 msk potatismjöl, 1 msk strösocker. Därefter ska det i ca 1,5 dl mjölk, men jag tog 1 dl mjölk och 0,5 grädde.

Nu är det bara att vispa och kolla värmen. Ägget kan koagulera dvs stelna till klumpar om det blir för hög temperatur.

När det börjar tjockna tar man och sänker värmen och lyfter lite på kastrullen och vispar på för att det inte ska bli för varmt, men det ska dock bli tjockt som en sås.

Blir det för tjockt spär man med mjölk och den har jag alltid till hands om värmen skenar iväg. Då är det snabbt gjort att få ner den om man tillsätter lite kall mjölk.

När man fått den konsistens man önskar ställer man den antingen i ett kallt vattenbad och vispar under tiden eller bara bredvid spisen och vispar då och då för att få ner temperaturen lite

Tillsätt vanillinsocker (kräver att såsen är nere i temp för att smaka bäst) , vaniljsocker eller vaniljarom beroende på vad Ni har hemma.

Klart på mindre än en kvart. 

När maten är uppäten och det är dags för desserten önskar man ganska snart att man gjort större sats, men ibland kan det vara bra att begränsa sig. :-)

Päronsås/gelé

1 päron
Syltsocker efter påsens dosering
Grön karamellfärg
Päron arom

Skär päronet i mindre bitar. Tillsätt lite vatten och syltsocker efter påsens dosering.

Låt koka till päronet är väl kokt och tillsätt grön karamellfärg och lite extra päron arom.

Mixa med mixer stav till slät konsistens.

Används med fördel i glass eller på glass. Till många olika desserter och till tårta.