Recept Lagom 
                                                 Billigt, Gott & Smått till Vardag & Fest !

Vegetariskt (dvs enligt mig..)

Marinas Lasagne

Hackade tomater 1 tetra
Buljong 1 tärning Grönsak 
Vatten 3 dl
Vitt matvin 0,5 dl
Chilisås 2-3 msk
Morot grovt riven     
Lök 0,5 hackad
Selleri tunn skiva hackad                                                                        
Palsternacka Halv hackad                                                                          
Vitlök liten klyfta finfördelad                                                        
Paprika halv hackad                                                           
Broccoli 6 st grovhackade
Oregano
Dragon
Chili fryst
Basilika fryst
Ost Riven 1-2 dl  
Mjöl 3 msk
Mjölk, grädde och/eller ca 5 dl
Lasagne plattor ca 5 -6 st

Börja med att hacka & skära alla grönsaker. Vissa kan med fördel vara lite större. Behövs lite tuggmotstånd i lasagnen.

Fräs sen vitlök, chili, lök, paprika lite för sig i olja. Tillsätt alla andra grönsaker, tomatkross/hack, vatten, buljongtärning, vin, chilisås, ev tomatpuré istället för chilisås, dragon & basilika & låt allt koka en stund. Smaka av med salt & ev mer kryddor.

Börja under tiden detta kokar med den vita såsen (bechamel). Häll mjölk, grädde och/eller matlagningsgrädde totalt ca 5 dl i en kastrull. Låt komma upp mot kokpunkten. 

Tillsätt en redning. (3 msk mjöl & vatten som precis täcker, skakas i burk) Hälls direkt i gräddmjölken. Vill man vara säker på att slippa klumpar av mjölet så häll genom en sil.

Krydda med vitpeppar o salt. När detta kokat ca 5 min & lagom tjocklek erhållits tas kastrullen från värmen. Låt svalna ngt. Tillsätt ost vid ca 70 grader. Rör om.

 

 

Ta en smörad brödform & häll först vitsås i botten, lägg på lasagne plattor, 1 & 1/3 del.

På med grönsaksröran, sen lite vitsås igen. Plattor, grönsaker, vitsås. Om igen. Överst ska det vara vitsås endast. Vill man ha lyx tillsätts riven ost överst.

 

Grädda i max 200 g ca 20 min. Känn med gaffel. Lös sås i början. Om den får svalna i formen är det lättare att portionera upp bitar & värma i micro.

Vid servering bör lite riven parmesan finnas med. Strö form av parmesan funkar bra.


                                             Omelett för 1 person

1 ägg
1/4 eller 1/5 tomat
2 msk ost (eller mer)
1/2 dl purjolök 
1 msk grädde
lite dragon krydda
(ananas salvia färsk krydda) (vill du köpa så klicka här bredvid)
salt

Hacka lök o tomat. Riv ost. Om färsk krydda ska användas så hacka den också.

Kläck ägget i en kopp. Tillsätt 1 msk grädde, salt, dragon, ev ananas salvia färsk.

Under tiden smälter du smör i en stekpanna. Var inte så snål på fettet.

Precis innan ägget med kryddor ska tillsättas vispar du runt i koppen med en gaffel lite snabbt och häller allt i den varma pannan. Låt det rinna ut lite till en rund tunn kaka.

Ta stekspaden eller en trägaffel och putta lite på smeten på kanterna mot mitten och inne i kakan petar man lite i början för att få lite volym på omeletten. Låt den sen vara. Sänk värmen till låg temp.

Lägg på lök, tomat och ost och låt det vara på där ett tag. När omeletten börjar få färg under och ytan är ganska torr då ska den rullas av på tallrik.